Boon voor U-awards 2025: dit zijn de winnaars

De mooiste plantaardige creaties van horeca en grootkeuken.

Boon Voor U Prijsuitreiking 1

Tijdens het Eiwitfestival voor professionals op 9 december werden de Boon voor U-awards 2025 uitgereikt. uitgereikt. Chefs uit horeca en grootkeuken zetten er hun meest smaakvolle plantaardige gerechten in de kijker. De jury beloonde creativiteit, innovatie, haalbaarheid en smaak. En dat leverde vijf trotse winnaars op.

Horeca - Publieksprijs
DOK 54 (Antwerpen)
met Dok Fried Cauliflower

Horeca - Smakelijkste peulvruchtengerecht 
Groenendijk Weert (Bornem)
met Risottobal met pompoenstoemp

Horeca - Lekkerste innovatieve gerecht
Schnitzel (Antwerpen)
met Panisse met prei, XO en citroenkaviaar

Grootkeuken - Smakelijkste peulvruchtengerecht
Maaltijdzorg Ruddersstove (Brugge)
met Gerookte tempehterrine met cashewnoten, knolselder-wortelcrème en notenwijnjus

Grootkeuken - Lekkerste innovatieve gerecht
Catering Stad Oostende
met Nordic style cheezy kroketjes


De awards werden uitgereikt door Koen Kennis, Antwerps schepen voor Toerisme en Middenstand. Juryvoorzitter Pieter-Jan Lint benadrukte hoe sterk de chefs met peulvruchten werkten.

"Wie denkt dat plantaardig saai is, heeft simpelweg niet goed geproefd."


Boon voor U groeit verder

De wedstrijd is een initiatief van Mosquito in the Room en ChefsproVeggie.
Dit jaar namen 31 horecazaken in Gent en Antwerpen, en 15 grootkeukens verspreid over Vlaanderen deel. Ze kregen coaching, inspiratie en workshops om tijdens oktober een nieuw plantaardig gerecht als volwaardig alternatief te ontwikkelen. 

De deelnemers toonden een brede waaier aan stijlen: van brasserie tot ziekenhuis, van catering tot moderne bistro. Elke chef bewees dezelfde essentie: plantaardig kan áltijd lekker, herkenbaar en verrassend zijn. 


Over het Eiwitfestival

Het Eiwitfestival 3.0 bracht professionals uit de hele voedingsketen samen. De dag stond in het teken van plantaardige kennis, inspiratie en samenwerking rond de groeiende eiwittransitie. De Boon voor U-awards vormden de feestelijke afsluiter.


Zelf aan de slag met plantaardig koken?
Ontdek recepten, tips en inspiratie op onze website.

Blijf op de hoogte